zaterdag 30 januari 2016

DEPRI


Stel je hebt een hernia of je bent geopereerd aan een gebroken heup. Dan heb je op een verjaardag wat te vertellen. Dan ben je verzekerd van aandacht en medeleven.
Maar als je een depressie hebt gehad, dan hou je liever je mond.
Een depressie, of een andere psychische stoornis, wordt gezien als een vorm van persoonlijk falen. En praten over je eigen fouten doe je niet.
Of, om het nog pregnanter te formuleren: als je je heup gebroken hebt doordat je een fout gemaakt hebt bij het skiën, dan kan je dat rustig vertellen. Maar in het geval van een depressie hangt het falen zo samen met gevoelens, gedachten en gedrag dat je op een feestje niet op de openbare divan gaat liggen. Dat is kenmerkend voor psychische problemen.
Afgelopen maandag is in Amsterdam het Depressie-Gala gehouden. Deze feestelijke bijeenkomst was mede georganiseerd door de psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker. Zij vinden dat je net zo gemakkelijk over een depressie moet kunnen vertellen als over een hernia. Een optocht van bekende Nederlanders uit de wereld van het amusement kwam vertellen over de eigen depressie. Die BN’ers waren blijkbaar niet moeilijk te vinden.
Ik heb zelf een groot deel van mijn loopbaan in de preventieve geestelijke gezondheidszorg gewerkt.  Ik weet waar het over gaat en ik ben blij met de aandacht voor depressie. Zo was het jaren geleden een enorme doorbraak toen prins Claus verklaarde onder depressies te lijden. Ik juich daarom het doel van dit Gala van harte toe. De bijeenkomst was een succes, het genereerde veel media-aandacht. Dat heb je nodig voor een mentaliteitsverandering.
En toch. Er is iets dat mij stoort aan dit Depressie Gala. Maar wat is dat?

Het gaat mij er niet om, dat het begrip depressie aan inflatie onderhevig is. Woorden als depressief en depri zijn onderdeel geworden van het dagelijks taalgebruik, wat tot vervaging van het begrip leidt. Maar daar kunnen de organisatoren niets aan doen.
Hen valt evenmin te verwijten dat er nog veel onduidelijkheden zijn rond het ontstaan van depressies. Er is geen onderwerp in de psychiatrie waar de laatste jaren zoveel mensen op zijn gepromoveerd, maar de resultaten van  al die onderzoeken zijn niet eenduidig. Zo kwam een promovenda vorig jaar tot de conclusie dat een gelukkige jeugd vaker de voorbode is van een depressie op latere leeftijd.
Een depressie ontstaat nooit alléén door een stofje in de hersenen. Ook de omstandigheden spelen een rol (bijvoorbeeld het verlies van een dierbare) en een persoonlijke factor (je gedrag en je gedachten en gevoelens). Daarin onderscheidt een psychisch probleem zich juist van een fysieke aandoening zoals een hernia. Dat deze nuance in de publiciteit rond het Gala verdwijnt zij de organisatoren vergeven.

Waar het mij om gaat, is dat voor het doorbreken van een taboe en het anders denken over depressies een langetermijnstrategie nodig is.
Wij hadden in Nederland tot voor een paar jaar een prachtige structuur voor de preventieve aanpak van psychische problemen. Vanuit elke GGZ-instelling waren preventiewerkers actief in het geven van voorlichting en effectieve cursussen. Voor een schijntje. In andere landen was men jaloers hierop.
De afgelopen jaren hebben de ziektekostenverzekeraars onder aanvoering van minister Schippers deze structuur compleet om zeep geholpen. De medewerkers zijn ontslagen, een grote schat aan expertise is verloren gegaan. Dat zal met preventieprogramma’s in de somatische zorg niet gauw gebeuren. Ook op het ministerie is de houding tegenover een hernia anders dan tegenover een depressie.
In plaats van het dagelijkse preventieve werk is er nu een eenmalig Amerikaans liefdadigheidsgala van enkele narcistische mediapsychiaters. En terwijl wij jarenlang bij het ministerie van VWS hebben lopen sappelen voor anonieme e-health voor jongeren met sombere gevoelens en we hierin steeds stuitten op een kruideniersachtige bezuinigingsdrift, komt Edith Schippers in het zicht van de camera’s opeens verklaren dat zij de preventie zo’n warm hart toedraagt en tovert zij 10 miljoen euro uit een hoge hoed voor nog eens een volgend onderzoek. 
Daar word ìk nu een beetje depressief van.


7 opmerkingen:

  1. Hoi Arnold,

    Wat een goed pleidooi voor GGZ preventie! Kun je het niet als ingezonden brief naar de krant sturen? Hier bereikt het maar een klein publiek en niet degene die het zouden moeten lezen. (de politiek!).
    Groetjes Willemien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi SVP indienen als artikel Opiniepagina Trouw, Volkskrant of NRC Handelsblad
    Gerard JT

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed stuk, mee eens om het voor breder publiek onder de aandacht te brengen, Groet, Peter C

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer dat ook in deze reactie " verlies" centraal staat. Het is allemaal bijna waar wat erin staat maar de toon is weinig motiverend en zeker niet waarderend. Deze media psychiaters doen dat waar zij goed in zijn! En deze media exposure is echt wenselijk. Dat de mechanisme van gedrag, omgeving, genetica speciaal toekomt aan psychische vraagstukken is een misverstand, het geldt voor alle welvaartsziekten en die maken 70 % van de maatschappelijke ziektelast uit. Wat ik dus in deze blog betreur, dat deze inzet op " verlies" in plaats van hoop en kansen. Ook mevr. schippers kan nog de gewenste dingen doen, denk aan de " herstel gedachte" . De vergelijking met de heupbreuk gaat enigszins op maar heeft niet proportionele betekenis die de auteur er aan toeschrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de reactie.
      Mijn belangrijkste punt is dat er een langetermijnstrategie nodig is. Dat is iets wat de minister en de zorgverzekeraars zich mogen aantrekken.
      Een Gala is goed, een onderzoek kan bijdragen, maar er zullen vakbekwame gezondheidswerkers, voorlichters en hulpverleners nodig zijn om depressiepreventie uit te voeren.

      Verwijderen
  5. Het stuk bewerken tot een ingezonden stuk voor een van de kwaliteitskranten is een goed idee !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom zo weer terug, Arnold! Voor de depressiepreventie. Heb inmiddels nieuwe ideeën, leuk om die samen met Willemien, Ada en alle andere preventie kanjers van vroeger weer op te pakken:). Groet, Aukjen

    BeantwoordenVerwijderen